Kerti tavak

Kertünk gyöngyszeme, üde színfoltja lehet a kerti tó. Kialakításának, formavilágának csak a képzelet szabhat határokat, de fontos szempont hogy illeszkedjen a kert és a környezetének stílusához. Lehet mértani alakzat, szabálytalan forma, csepp vagy természethű kialakítású, változó mélységű és partszélességű. Körbevehetjük szegéllyel, növényzettel, de csatlakozhat a gyephez vagy szilárd műtárgyhoz. Célszerű elérni a legalább 20-30m2-es felület kialakítást /kb. 15-20 m3 vízmennyiség/, hogy természetes biológiai körforgás kialakulhasson. Ebben segítséget nyújtanak a vízbe telepített növények, díszhalak, mikroorganizmusok. Díszíthetjük tavunkat természetes anyagokkal /pl. kavics, kövek, sziklák/ illetve tótechnikai eszközökkel /pl. világítás, szökőkút, csobogó/.

Vízellátás

Öntözőrendszer, kerti medence, kerti tó létesítésekor alapvető feladat azok vízzel történő ellátása. Vízforrás lehet a hálózati víz, kútból nyert víz, illetve tartályban gyűjtött csapadékvíz.  

 Esővízkezelés
Térburkolatokról, háztetőkről lefolyó csapadékvíz gyűjtése és kezelése fontos feladat. Elkerülhető a nagyobb vízzel borított területek kialakulása, épületekbe történő bejutása, a falak nedvesedése. Amennyiben fel szeretnénk használni az esővizet öntözésre, autómosásra, stb... akkor gyűjtőtartályt, tartályokat célszerű telepíteni.